Columns Groot Sneek

Hier vindt u de columns die Chaja Asscher voor de krant Groot Sneek schrijft.

 • empathie stimuleren bij kinderen

  In de meivakantie stonden we op een mooie bosrijke camping, met een speeltuin erbij. De kinderen konden hier alle dagen heerlijk spelen. Wat ik zo mooi vind aan een camping, is dat het een grote leerschool voor kinderen is: Samen met andere kinderen spelen, overleggen en elkaar respecteren.

   

  Mei 2018

  Lees verder

 • School rapport

  Mijn kinderen hebben hun schoolrapport mee naar huis. Ze zijn blij, trots en hoopvol. Ik, als moeder, moet nu goed bedenken hoe ik dit rapport met ze ga bespreken. Wil ik mee gaan in de prestatie cultuur van deze maatschappij, en de nadruk leggen op wat er beter kan? Of zal ik tevreden zijn met wat ze tot nog toe doen?

   

  April 2018

  Lees verder

 • Jongleren

  Met mijn familie kijk ik naar de jongleer-act van het kindercircus. Twee balletjes in de lucht, 3 balletjes in de lucht, een bal tussen de benen door en weer in de lucht… Een balletje valt, het meisje pakt het op en probeert het met de andere balletjes weer in de lucht te houden. Weer valt er een balletje, het meisje kijkt geschrokken en pakt het balletje op om het weer snel in de lucht te gooien.

  Maart 2018

  Lees verder

 • Time out

  Daar ben ik weer!

  Februari 2018

  Lees verder

 • Dreigen

  Het huis moet nog opgeruimd worden, want we krijgen straks bezoek. Ik wil dat de kinderen hun eigen spulletjes opruimen. Ik zeg dit eerst rustig tegen ze, om vervolgens harder te zeggen dat ze nu toch echt moeten gaan opruimen. Daarna word ik ongeduldig en zeg als jullie het nu niet opruimen, dan kunnen jullie straks niet bij het bezoek zijn…

  November 2017

  Lees verder

 • Afscheid nemen

  Iemand in de familie is overleden. Alles staat in een gezin op z’n kop.

  Oktober 2017

  Lees verder

 • Moeten

  De zomervakantie is voorbij…..

  School en werk is weer opgestart en dus weer vroeg opstaan. Alles MOET mee in de tas, gym spullen MOETEN mee, lunch MOET mee….. regelen dat de kinderen bij hun sportclubjes komen, oh ja en ik MOET nog oppas vragen voor vanavond…. Kortom…. Er MOET weer een hele hoop

  September 2017

  Lees verder

 • Vervelen is niet erg

  Het is vrijdagmiddag, de kinderen zeggen de juffen, meesters en klasgenootjes tot ziens, “tot over zes weken” !!

  Augustus 2017

  Lees verder

 • Spiegeltje spiegeltje aan de wand

  Het is maandag ochtend, ik kijk in de spiegel en zie een vermoeid gezicht, ik stap onder de douche en bedenk mij hoe mijn dag eruit gaat zien, te veel afspraken vandaag op de praktijk. Mijn hoofd draait overuren, mijn hart gaat sneller kloppen en ik ben alle gezinnen aan het doornemen die ik vandaag zal zien. Daarna loop ik naar beneden en ben er duidelijk niet bij met mijn hoofd. Meteen krijg ik deze Spiegel voorgeschoteld van mijn zoontje, hij wilt niet meewerken met aankleden en aan tafel gaan. Ik was al zo met mijn werk bezig dat ik geïrriteerd reageerde naar mijn zoontje, “werk jij nou ff mee”. Dit helpt niet, hij wordt boos.

  Juli 2017

  Lees verder

 • Je IK

  Mijn dochter en ik bekijken de brochure van het familie park waar we de volgende dag een weekend met de familie naar toe zullen gaan. Er is een hele boel te doen voor kinderen. De voorpret was dan ook al aanwezig bij het uitzoeken van de activiteiten die de kinderen en wij kunnen gaan doen. Mijn dochter wilt alle activiteiten wel gaan doen en eigenlijk begrijp ik haar enthousiasme wel. Als ik naar de activiteiten kijk, voel ik mij weer kind worden, echter mijn volwassen-ik bedenkt dat er ook rust ingebouwd moet worden, zodat het ook een relaxed weekend kan worden. Als volwassen kan je vooruit kijken en bedenken hoeveel activiteiten je het beste kan doen zodat het nog voor jezelf en je omgeving een fijne dag blijft.

  Juni 2017

  Lees verder

 • Onderhandelen

  Het is koningsdag en ik zie ondanks het weer, veel blije gezichten. Ik loop langs alle kraampjes op de vrijmarkt in Sneek en vind het heerlijk om naar de kinderen te kijken die fanatiek aan het verkopen zijn. Een meisje van rond de 13 jaar valt mij op, ze heeft haar kraampje mooi ingericht en is druk aan het onderhandelen. Heel leeftijdsadequaat, denk ik meteen.

  Mei 2017

  Lees verder

 • Etiketten

  Ik lees het rapport van mijn dochter, overal staan beoordelingen. Ik raak in de war hoe ik dit met mijn dochter moet gaan bespreken. Het is een beoordeling van de toets en van de juf. Mijn kind krijgt dit te horen, en is dan ‘iets’. Wat kan ze hiermee? Wat komt er bij haar binnen? En wat zal dit met haar doen?

  April 2017

  Lees verder

 • Luizenmoeder

  Ik ben luizenmoeder, en na elke vakantie is het weer tijd om de hele klas te inspecteren op deze beestjes. Ik denk aan de luizen en meteen krijg ik jeuk, gigantische jeuk op mijn hoofd. Die jeuk is er echt! Ik weet zeker dat jullie, lezers, deze jeuk ook meteen kunnen krijgen als jullie aan kriebelende beestje denken. Het betekend dus dat het brein ervoor zorgt dat je ineens dingen kan voelen met je lichaam. Het brein is dus reuze sterk.

  Maart 2017

  Lees verder

 • Hoog in de Bergen!

  Volgende week gaan we op ski vakantie. Mijn dochter gaat op ski les, hoog in de bergen. Stel ze is bang in een ski lift? Of stel je voor ze gaat te hard en ze kan niet meer stoppen? De gevoelens zullen weg gaan als ik haar niet op ski les zal doen. Hiermee nemen deze angstige gevoelens de regie en wat ontneem ik dan mijn dochter.

  Februari 2017

  Lees verder

 • Binnenste buiten

  In de Kerstvakantie heb ik met mijn gezin de Disney film ‘Binnenstebuiten gezien’. Deze film neemt je mee naar een bijzondere plek: Het hoofd. Centraal staat ‘het hoofd’ van de elfjarige Riley die, zoals alle kinderen, met vallen en opstaan opgroeit. Riley laat zich leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. Haar emoties wonen in het zogenaamde Hoofdkwartier; de commandoruimte in Riley’s hoofd. Vanuit daar wordt Riley van advies voorzien en op basis daarvan neemt ze beslissingen. Aangezien Riley en haar emoties het lastig vinden om zich aan te passen aan haar leven, is er nogal wat opschudding in het Hoofdkwartier.

  Januari 2017

  Lees verder

 • Taak en contact in balans

  Op een regenachtige zondag loop ik langs de kamer van mijn dochter. Ik zie een enorme troep in haar kamer. Snel loop ik naar haar toe, kijk niet eens waar ze mee bezig is en zeg dat ze haar kamer moet gaan opruimen. Een half uur later is er nog niks gebeurd en begin ik lichtelijk geïrriteerd te raken. Met een verheven stem zeg ik haar dat ze NU haar kamer moet gaan opruimen.

  December 2016

  Lees verder

 • Telefoongebruik

  Piep, ik loop naar mijn telefoon en reageer direct op een bericht van mijn vriendin, waar ik dagelijks mee app. Ze vraagt hoe mijn dag is geweest. Ik app meteen terug, want in mijn beleving hoort het zo om netjes en snel te reageren. Ik hoor niet wat er om mij heen gebeurt. Als ik klaar ben, staat mijn dochter naast mij. “Mam, ik vraag je nu al 3 keer of ik buiten mag gaan spelen en je reageert maar niet!” Vol schaamte zeg ik ‘ja’ tegen mijn dochter.

  November 2016

  Lees verder

 • Hulp mag je vragen

  Het lijkt wel of mensen in deze tijd allemaal denken dat ze alleen moeten opvoeden. Om hulp vragen lijkt een taboe. Sommige mensen vinden het heel spannend om met mij over de opvoeding van hun kinderen te praten. Andere mensen schamen zich als ze aangeven dat het hun te veel is. En dan lukt het al helemaal niet om in de familie of vriendenkring te vragen of iemand een dag wil oppassen of helpen, om even wat tijd voor jezelf te hebben. Het voelt voor mensen kwetsbaar om hulp (professioneel of in het netwerk) te vragen, terwijl het juist sterk is om op deze manier contact met elkaar te hebben.

  Oktober 2016

  Lees verder

 • Openbaar opvoeden

  Ik loop de winkel binnen en zie een moeder met een knalrood hoofd. Haar kind ligt op de grond te schreeuwen om een snoepje. Ik zie wat mensen kijken als ze langslopen, schuddend met hun hoofd. Ik zou haar willen coachen, maar loop snel door…

  September 2016

  Lees verder

 • Stop met perfectie

  “Stop met dat waterpistool, ik zeg het nog 1 keer”, zegt mijn man, maar mijn zoontje luistert niet. Mijn man pakt het waterpistool af en spuit hem nat. Mijn zoontje begint te huilen. Ik zeg boos tegen mijn man: “Moest dit nu op deze onhandige manier?”. Mijn zoontje begint nog harder te huilen…

  Augustus 2016

  Lees verder

 • Op vakantie

  Ik zit op de bank en zie een reclame. Twee mensen zitten te kijken hoe een gestrest koppel hun caravan onhandig manoeuvreert in een plekje. Hierbij rijden ze een tent faliekant omver. De twee zittende mensen gokken hoe het zal aflopen.

  Juli 2016

  Lees verder

 • Toverstokje

  Dikwijls vragen ouders mij wanhopig hoe ik ze kan helpen hun kind weer te laten eten. Ze hopen dat ik een soort toverstokje heb, dat er voor zorgt dat hun kind snapt dat goed en gevarieerd eten belangrijk is. Ik moet ze dan, spijtig genoeg, teleurstellen.

  Juni 2016

  Lees verder

 • Onzekerheid

  Het is rustig in de huiskamer. Mijn dochter leest in haar boekje en ik ben de keuken aan het opruimen. Dan wordt er op de deur geklopt. Er staat een vriendje in de deuropening. Mijn dochter reageert niet op hem. Nadat hij heeft gevraagd of ze wil spelen, zegt ze: “Nee”. Nadat hij nogmaals heel lief vraagt of ze toch niet heel eventjes wil spelen, zegt ze, zonder hem aan te kijken: “Nee, ik heb geen zin om met jou te spelen”. Daar sta ik, met mijn mond vol tanden, ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Moet ik ze helpen? Moet ik ze laten? Mijn hoofd draait overuren: Ik ben onzeker.

  Mei 2016

  Lees verder

 • Zelfstandigheid aanleren van het jonge kind

  “Doe nu je jas aan, anders komen we te laat!”. Ik hoor het mezelf zeggen en tegelijkertijd doe ik snel de jas van mijn peuter aan. Ik trek vliegensvlug zijn schoenen aan. Hup hup hup… Haastend op de fiets en we zijn nog net op tijd bij de peuterspeelzaal.

  April 2016

  Lees verder