Zelfstandigheid aanleren van het jonge kind

“Doe nu je jas aan, anders komen we te laat!”. Ik hoor het mezelf zeggen en tegelijkertijd doe ik snel de jas van mijn peuter aan. Ik trek vliegensvlug zijn schoenen aan. Hup hup hup… Haastend op de fiets en we zijn nog net op tijd bij de peuterspeelzaal.

Als ik rustig en wel mijn peuter heb afgeleverd, denk ik na over hoe deze ochtend is verlopen. Wat was ik aan het doen? Hoe stuurde ik mijn kind? Wat voor signaal gaf ik hem? “Je kunt niet je eigen jas en schoenen aan doen.” In wat voor patroon verzand je met dit soort handelingen? Een kind dat lui wordt en er op een gegeven moment vanuit gaat dat zijn moeder er wel voor zorgt dat alles goed komt.

Ik ontmoette laatst een moeder met een 14 jarige dochter. Het meisje had een laag zelfbeeld. Thuis werd alles voor haar geregeld en ze vond dit heerlijk. Met deze moeder ben ik in gesprek gegaan over zelfstandigheid en leeftijdsadequaat gedrag. Je kind leren om voor zichzelf te zorgen is goed voor het zelfbeeld. Je kind leren zelf te vragen om geholpen te worden, i.p.v het over te nemen, zorgt ervoor dat het kind regie krijgt over zijn eigen leven. Het gaf deze moeder veel inzicht en ze ging hiermee aan de slag.

De volgende ochtend sta ik 5 minuten vroeger naast mijn bed. Zodat mijn peuter de tijd krijgt om zelf zijn schoenen en jas aan te trekken. Want ik wil graag stimuleren dat mijn zoon zelfstandig wordt.

Ga terug