Toverstokje

Dikwijls vragen ouders mij wanhopig hoe ik ze kan helpen hun kind weer te laten eten. Ze hopen dat ik een soort toverstokje heb, dat er voor zorgt dat hun kind snapt dat goed en gevarieerd eten belangrijk is. Ik moet ze dan, spijtig genoeg, teleurstellen.

Afgelopen weekend was ik met mijn gezin in een restaurant. Ineens begreep ik die wanhopige ouders, omdat ik zelf haastig op zoek was naar een toverstokje dat er voor zou zorgen dat mijn kind netjes zijn bord leeg zou eten. Doordat ik zo zoekende was, vergat ik weer even dat kinderen de controle over het doorslikken hebben; ik kan ze niet dwingen. Als je hierdoor als ouder machteloos en onrustig wordt, dan wordt het vanzelf ongezellig aan tafel….

Het is daarom belangrijk dat er sfeer, rust en vertrouwen is aan tafel. Door bijvoorbeeld te kletsen over leuke dingen, zelf te genieten van je eigen eten of een spelletje te maken van het eten van je kind. Als het je lukt je machteloze gevoel weg te toveren, dan zorgt jouw kind zelf weer voor zijn of haar toverstokje.

Ga terug