Stop met perfectie

“Stop met dat waterpistool, ik zeg het nog 1 keer”, zegt mijn man, maar mijn zoontje luistert niet. Mijn man pakt het waterpistool af en spuit hem nat. Mijn zoontje begint te huilen. Ik zeg boos tegen mijn man: “Moest dit nu op deze onhandige manier?”. Mijn zoontje begint nog harder te huilen…

De volgende dag spreek ik een echtpaar dat zeer gemotiveerd is en er alles aan wil doen om hun dochtertje weer gelukkig te maken. Niks lijkt te werken. Totdat ze mij vertellen dat ze er heel hard voor werken om samen één lijn in de opvoeding te trekken. Ze vinden dat ze alle communicatie en afspraken die ze hebben gemaakt, perfect moeten nakomen. Als de een het anders doet, vertellen ze dit aan elkaar, wat vaak op grote ruzies uitdraait waar hun dochter bij zit.

Ik leg de ouders uit dat verschillen in communicatie richting hun kind goed is. Hierdoor leert het kind om te gaan met verschillende soorten mensen. Een perfecte ouder bestaat niet. Ik geef ze mee dat ze de hoge verwachtingen naar elkaar moeten proberen los te laten. Hierdoor zal de spanning gaan afnemen. Waarschijnlijk wordt hun kind zo snel weer een vrolijk en gelukkig meisje.

Thuis aangekomen geef ik mijn man een knuffel en zeg: “Sorry, ik had je niet zo mogen afvallen gisteren”. Gelukkig zijn we allemaal niet perfect. Dat lijkt me nu een mooi voorbeeld aan onze kinderen.

Ga terug