School rapport

Mijn kinderen hebben hun schoolrapport mee naar huis. Ze zijn blij, trots en hoopvol. Ik, als moeder, moet nu goed bedenken hoe ik dit rapport met ze ga bespreken. Wil ik mee gaan in de prestatie cultuur van deze maatschappij, en de nadruk leggen op wat er beter kan? Of zal ik tevreden zijn met wat ze tot nog toe doen?

Ik weet het niet…..

Voor sommige ouders is het lastig hoe ze om moeten gaan met het functioneren van hun kind op school. Zo heb ik een vader in mijn praktijk die erg bezig was met de prestaties van zijn kind in de klas. Zijn kind ( 8 jaar) had een laag zelfbeeld, dus ging vader het kind proberen te helpen. Vooral helpen met presteren, hard oefenen met toetsen thuis zo goed mogelijk te leren, zodat haar cijfers hoger werden. En het zelfbeeld, in de ogen van vader, omhoog ging.

De leerkrachten waren gelukkig want het meisje had prachtige cijfers op haar rapport. Maar was ze echt zo gelukkig en trots?

Ik twijfelde er erg aan, elk kind is anders, maar in veel gevallen denk ik dat basis school leerlingen, op school kunnen oefenen met school werk en thuis lekker moeten spelen en zo min mogelijk huiswerk moeten maken. In ieder geval zelf regie moeten kunnen hebben over thuis met school wel of niet bezig zijn.   

Ik lees het rapport van mijn kinderen voor, ieder kind reageert op z’n eigen manier op het rapport. Ik geef aan trots op ze te zijn, vooral voor de inzet en niet zo zeer voor het resultaat.

 

Ga terug