Openbaar opvoeden

Ik loop de winkel binnen en zie een moeder met een knalrood hoofd. Haar kind ligt op de grond te schreeuwen om een snoepje. Ik zie wat mensen kijken als ze langslopen, schuddend met hun hoofd. Ik zou haar willen coachen, maar loop snel door…

Veel ouders die ik spreek geven aan dat ze opvoeden in openbare gelegenheden, zoals in de winkel of in een restaurant, moeilijk vinden. In eerste instantie geven ze vooral hun kind de schuld. ‘Hij wordt altijd zo druk’, of ‘Zij zeurt de hele tijd om een snoepje’. Maar wat zegt dit nu eigenlijk over je eigen houding? Is het erg om ‘nee’ te zeggen tegen je kind als ze om een snoepje vraagt?

Helemaal niet!

Maar ouders zijn toch snel onzeker over wat andere mensen van hun vinden. Hierdoor gaan ze soms anders handelen dan ze eigenlijk zouden willen. En precies dat voelt een kind haarfijn aan.

Daarom is het belangrijk dat in openbare gelegenheden dezelfde regels gelden als thuis. Soms kan het helpen om van tevoren afspraken te maken met je kind als je naar een openbare plek toe gaat.

Verder is het raadzaam om bij jezelf te blijven en de rest van de mensen in de supermarkt links te laten liggen. Zo houd je een uitstapje plezierig voor het hele gezin.

Ga terug