Onderhandelen

Het is koningsdag en ik zie ondanks het weer, veel blije gezichten. Ik loop langs alle kraampjes op de vrijmarkt in Sneek en vind het heerlijk om naar de kinderen te kijken die fanatiek aan het verkopen zijn. Een meisje van rond de 13 jaar valt mij op, ze heeft haar kraampje mooi ingericht en is druk aan het onderhandelen. Heel leeftijdsadequaat, denk ik meteen.

Hoe communiceer je nu met pubers? Best een lastige klus, hoor ik regelmatige van ouders terug. Pubers voelen zich snel aangevallen, voelen zich onbegrepen en leggen de fout van de miscommunicatie bij de ander. Hoe kan het niet steeds eindigen in een knallende ruzie of straffen? Belangrijk is om de puber, net als het jonge kind goed te ontvangen als ze iets zeggen of vragen. Dus herhalen wat ze gezegd hebben, hierdoor voelt de puber zich gehoord. Een puber wilt het gevoel van regie hebben en dus is het belangrijk om te onderhandelen. Zo kan je samen tot een compromis komen. Onderhandelen kan echt alleen als een puber zich gehoord voelt door de ouder.

Ik hoor de klant zeggen; Verkocht! Na wat onderhandeling hebben klant en het meisje een mooie middenweg gevonden. Beiden lijken blij met het resultaat van de onderhandeling. Mooie les, zo een vrijmarkt, voor kinderen maar zeker ook voor alle volwassenen!!!

Ga terug