Moeten

De zomervakantie is voorbij…..

School en werk is weer opgestart en dus weer vroeg opstaan. Alles MOET mee in de tas, gym spullen MOETEN mee, lunch MOET mee….. regelen dat de kinderen bij hun sportclubjes komen, oh ja en ik MOET nog oppas vragen voor vanavond…. Kortom…. Er MOET weer een hele hoop

Op mijn praktijk krijg ik vaak ouders van kinderen, waarvan de kinderen moeite hebben met, MOETEN.

Zodra ze iets moeten, willen ze niet meer, vertellen deze ouders aan mij. Eigenlijk begrijp ik deze kinderen wel, wat kan het soms vervelend zijn als je iets MOET. De ouders zeggen mij dan, dat dit toch het ‘echte leven’ is, dingen moeten doen. Hier hebben ze ook zeker gelijk in.

Het levert thuis vaak discussies en strijd op met hun kinderen, als de kinderen hun taak niet volbrengen. Op andere momenten, als de kinderen niet iets opgedragen wordt, willen ze wel heel graag helpen. Dan hebben ze hier zelf regie over en is het een stuk fijner om dingen te doen. Ook dit begrijp ik goed, niets fijner dan als je zelf mag beslissen wanneer je iets doet, toch?

Een goede balans vinden tussen, kinderen leren dat er dingen MOETEN in het leven. Maar ook bekijken hoe je de kinderen uitlegt en helpt hun taakjes uit te voeren is best een grote uitdaging. Hoe de ouder hierin communiceert is heel belangrijk, wees eens bewust van de manier hoe je iets aan je kind zegt of vraagt. En wanneer je iets vraagt, kan het zijn dat het antwoord ‘nee’ is. Neem hier dan genoegen mee.

Ik vind dat ik nu een einde ‘MOET’ maken aan deze column, anders wordt hij veel te MOETERIG…..

Ga terug