Dreigen

Het huis moet nog opgeruimd worden, want we krijgen straks bezoek. Ik wil dat de kinderen hun eigen spulletjes opruimen. Ik zeg dit eerst rustig tegen ze, om vervolgens harder te zeggen dat ze nu toch echt moeten gaan opruimen. Daarna word ik ongeduldig en zeg als jullie het nu niet opruimen, dan kunnen jullie straks niet bij het bezoek zijn…

Ik zie ouders, die niet meer weten wat ze kunnen zeggen tegen hun kinderen. In deze onmacht gaan ze dan regelmatig dreigen, en soms wel meerdere keren op een dag. Af en toe dreigen is echt geen ramp, en zal in meerdere gezinnen voorkomen. Te veel dreigen, kan zorgen voor een negatieve sfeer in huis en kan daardoor weer invloed hebben op het gevoel en gedrag van je kind.

Het is belangrijk dat wanneer je een keer dreigt, dit een dreiging is, die ook haalbaar is, hierdoor weet het kind dat wat je zegt ook uitgevoerd wordt. Wanneer je dreigement niet uitvoert kan dit voor onduidelijkheid bij kinderen zorgen, hierdoor weten kinderen niet waar de grens ligt, en dan kunnen ze door gaan met negatief gedrag vertonen.

Wanneer ik merk dat mijn aanpak naar de kinderen toe niet werkt, ga ik naast de kinderen zitten en zeg dat ik het heel fijn zou vinden als ze bij het bezoek kunnen zijn, en besluit samen met ze op te gaan ruimen. Ik neem me voor, te zeggen wat ze wel moeten doen zonder hier meteen een dreiging aan vast te plakken.

Ga terug