Afscheid nemen

Iemand in de familie is overleden. Alles staat in een gezin op z’n kop.

De volwassen zijn druk met zichzelf bezig en willen afscheid nemen van zijn of haar dierbare.

En dan zijn daar de kinderen

Wat is nou goed voor kinderen? Iedereen mag natuurlijk daar zijn eigen ideeen over hebben. Op een rustig moment is het goed om daar eens goed over na te denken, want in een moeilijke periode, vlak na het overlijden is dit best moeilijk om te beslissen.

Ik zal mijn visie hier beschrijven, misschien zet het jullie aan het denken.

Een kind mee nemen naar een begrafenis is goed, hierdoor leren kinderen dat dit bij het leven hoort. Hierbij is het wel van belang om als ouders de kinderen goed voor te bereiden, hoe de ceremonie gaat en dat volwassenen verdrietig kunnen worden. Het is fijn voor kinderen om een bloem of een tekening mee te nemen om op de kist te leggen zodat ze het gevoel kunnen krijgen, concreet afscheid te kunnen nemen. Het is goed om je als volwassenen te realiseren dat kinderen naderhand gaan spelen of rennen om de spanning kwijt te kunnen.

Want bij kinderen wisselt verdriet en plezier elkaar een stuk gemakkelijker af dan bij volwassenen.

Zo nam ik mijn eigen kinderen vorige week ook mee naar een begrafenis van een familie lid. De kinderen vonden het van te voren best een beetje spannend, hoe ziet een kist eruit, mama? En moet jij straks huilen, mama? Door dit overlijden hebben we mooie gesprekken gekregen over de dood en afscheid nemen. Iets wat bij het leven hoort, van iedereen, dus ook van kinderen.

Ga terug