Spanning

Na een hele dag hard werken, rijd ik snel naar huis. Mijn hart klopt al wat sneller dan normaal. Ik heb tijdsdruk, want over een half uur moet het eten klaar zijn. Ik voel direct dat ik mijn spieren aanspan. Ik word mij bewust van een spanningsopbouw in mijn lichaam…

“Waar voel jij de spanning in jouw lichaam?” Geregeld stel ik deze vraag aan ouders die bij mij in de praktijk komen. Ik richt mij dan met name op bepaalde opvoedsituaties die spanning veroorzaken. Vaak kunnen ouders mij niet goed vertellen waar ze de spanning in hun lichaam voelen. Ook vinden ze het vaak lastig om de spanningssignalen van hun lichaam te herkennen. Bij een te hoge spanning in het lichaam, lukt het niet goed om rustig te blijven in moeilijke opvoedmomenten.
Door goed te luisteren naar je lichaam, kun je gaan inzien wanneer je rust moet gaan nemen. Daarom ga ik met deze ouders samen ontdekken hoe ze de spanning kunnen lokaliseren en herkennen. Zodat ze leren voorkomen dat de spanning verder oploopt in moeilijke opvoedsituaties.

In de auto besluit ik eerst rustig te worden, voordat ik mijn kinderen ga begroeten. Ik let hierbij goed op mijn ademhaling. Een relaxte moeder is toch een stuk fijner om bij te zijn!
 

Ga terug